Våra japanska vaktlar

Vi har två grupper japanska vaktlar, en med 6 honungshönor, en höna som troligen är en produkt av en isabellhöna och en honungstupp - mycket tjusig, samt två British Range-tuppar, den ena med *en* vit fjäder på bröstet. Alla kläckta den 12(13) juli 2014.
De bor i hönshuset på något vi kallar vaktelhylla.
Den andra gruppen går än så länge ute, den består av en honungstupp (kläckt 19 juni 2014), en viltfärgad höna (februari 2014) och en kanelhöna (maj 2014). Sedan oktober 2014 har ute gruppen utökats med en viltfärgad höna, en blekt viltfägrad höna, en brungrå höna med färgade streck på fjädrarna, en mörkbrun-höna med stort vitt fält på bröstet och ett vitt djur (troligen höna) med *lite* brunt och svart. De bor i en låg bur på marken.

En tredje grupp är nu på tillväxt, de kläcktes den 20/2-15 från våra egna ägg. Än så länge är det fyra gula kycklingar, en med mycket svaga ränder, de andra tre mer "vanliga" - gissar att de blir honung av åtminstone de tre med riktiga ränder. De fyra andra är mörka, men ändå tydligt randiga. Två av dem har mörka ben och två har ljusa, antar att de två blir vanliga viltfägade, men de andra får vi se...

Här kan du se bilder på våra japanska vaktlar

Det finns flera storleksvarianter av japansk vaktel, det är bara vikten som skiljer de olika varianterna åt. Vanlig japansk vaktel väger upp till 200gr, jumbovaktel ligger ofta mellan 200 och 350 gr. Sen finns det även större, men det har vi inga. De flesta av våra är nog jumbo, Kardemumma vägde dock bara 195 gr när vi köpte henne och vi har inte vägt henne själva. Hon är synbart mindre än våra övriga.

Våra vaktlar får ett färdigt hönsfoder och morötter och annat gott och lägger under säsong ca 1 ägg var per dag. Det händer att en individ hinner med två ägg på samma dygn! Riktiga små äggmaskiner, men vi vill inte slita för hårt på dem så vi ger dem foder med lite mindre proteininnehåll än rekommenderat för vakltar och inget extra ljus. Vi vill gärna att de vilar lite på vintern för att rugga och återhämta sig. De tycks må bra med den omvårdnad de får och vi har inte lyckats få dem att vintervila ännu, men "inne"gruppen skulle behöva vila och få lite nya fjädrar.
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2023-08-01