Vaktlar - sånt vi lärt oss

Hur vaktlarna bor och sköts hos oss

Japanska vaktlar kan bo ute året runt i vårt klimat, bara de har något vindskyddat att gömma sig i. Vi började med en grupp ute och en inne i hönshuset - vi tänkte på så sätt att vi snabbare skulle lära oss hur vaktlar funkar i olika miljöer!
Våra vuxna djur som bor i inomhus bur går på spån, de som bor ute går på jord och mossa. De får mat i kycklingtråg som jag gör lite högre genom att ställa det på en långsmal sten som är lika stor som tråget - så vaktlarna inte får plats bredvid och kan stå på stenen och komma upp så de kan bajsa i tråget... Vatten servar vi i vanliga hönsautomater. Sen är det viktigt med gömseln, de uppskattar hyddor med luftiga väggar. Vi har använt pyttesmå kundkorgar som vi gjort ett större ingångshål i. De uppskattas och ofta värper de där - även om vaktlar lägger ägg överallt - på ett helt annat sätt än vanliga hönor! Vi använder också grankvistar som gömseln - de funkar perfekt och ser dessutom trevligt ut! Sen älskar de sina sandband - hos oss används en gammal grönsakslåda från ett skrotat kylskåp respektive en liten kattlåda med lagom höga kanter - det tog ett tag innan vi hittade rätt till "inne"vaktlarna - vi provade olika lådor och bl.a. kanintoaletter, men de vi fick tag på höll inte sanden kvar - eller så var de för höga för vaktlarna. Vill du veta mer exakt får du höra av dig så kan vi mäta de lådor vi har idag som funkar perfekt!

Våra vuxna vaktlar får "hönsfoder, start", som innehåller lite mindre protein än vad som brukar rekommenderas till vaktlar. Anledningen till det valet är att vi inte vill driva dem för hårt till äggläggning och de verkar må bra av den skötsel de får här. De får ofta morötter, ärtor eller en äppelbit så de får något att "jobba" med.

Kläckning och kycklingar

Här kommer först en kortfattad beskrivning av hur vi kläcker fram våra nya kycklingar då vi ibland måste använda maskin eftersom vaktlar inte ruvar så ofta. Vårt mål är att lyckas öka naturruvningen - det går mycket enklare när man får någon att ruva och det är så underbart att se så bra hönorna tar hand om dem.
När vi kläcker i maskin använder oss av en liten helautomatisk kläckare från Arctic Hen som heter Brinsea Advance och har en fristående vattenpump. Kläckaren rymmer 12 vaktelägg. Såhär långt är vi mycket nöjda med allt med kläckaren (utom rekommendationerna i bruksanvisningen vad avser fuktigheten för vaktelkläck - våra första kläck gick åt skogen p.g.a den, men själva maskinen är det inget fel på!) Planerar att publicera våra erfarenheter efter ett par år med maskinkläckning - där kommer det framgå att rekommendationen från tillverkaren troligen dränkte hälften av våra första kycklingar!!!

När vi lägger i äggen har vi låtit kläckaren bli stabil på temperaturen 37.7 grader och en relativ luftfuktighet på 45%. Vi har också ställt in en vändning på 5 grader var 90:e minut. Äggen har legat still på sidan i rumstemperatur ca ett dygn för att vila sig i "form".

Brukar försöka lysa äggen vid ca 7-10 dagar - då går det ofta, att med vanlig mobillampa, avgöra om det är liv i äggen eller inte. Med en speciell ägglampa ser du ofta samma sak redan efter 4-5 dygn. Tanken med att lysa äggen är att vi då ska ta bort obefruktade ägg, men det har vi inte vågat göra ännu, trots att vi hittills haft 100% rätt vid lysningen. Eftersom vi ännu inte drabbats av något ägg som ruttnat och exploderat i kläckaren så har vi låtit obefruktade ägg ligga kvar ytterligare några dagar - "för säkerhetsskull" .)
När det gått precis 15 dygn stänger vi av vändningen, tar ur "vändskivan" och lägger in en vaxad duk som underlag och lägger tillbaka äggen - ofta är det små "flikhål" i några ägg redan då!!! Sen rör vi inte kläckaren igen förrän ca ett dygn efter att kycklingarna är kläckta - även om vi sitter klistrade utanför och glor in i den lilla kuvösen när det kläcks!

När kycklingarna flyttas ur kläckaren till en låda, fågel- eller en kaninbur t.ex. är det viktigt att de har en värmelampa med ca 37 grader under, att de inte har något ätbart underlag (använd t.ex. en avlagd kökshandduk - som dock snart behöver bytas mot en annan handduk - de äter och skiter i en jämn oavbruten ström ;-) ) att det har tillgång till vatten, serverat på ett sätt så de inte kan drunkna, vilket de tydligen gör mycket lätt! Vi brukar använda en kaninflaska och ställa ett blomfat med stenar under. Kaninflaskor håller vattnet fräscht länge och räcker bra till en kull vaktlar, dock har de ju en förmåga att läcka lite och jag tycker det verkar som om vaktlarna hellre dricker på fatet än ur flaskan så att kombinera flaskan med fatet har vi kommit fram till funkar bäst hos oss. Sen höjer man stegvis värmelampan så att temperaturen minskar långsamt till de är vana vid samma temperatur som din ordinarie bur har just då. Vid tre, fyra veckors ålder kan de flytta till en ordinarie bur.

Redan vid sex veckors ålder kan de lägga sina första ägg - de lever sina liv i raketfart!
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2023-08-01