Höns

Hönshus och hönsgård

Till våra hönor byggde vi en Friggebod, kallad Äggboden. Äggboden En liten del av huset används som foderkammare, men ganska många kvadratmeter blir kvar till hönsen. I början hade vi en enklare hönsgård, med nedslagna stolpar och traditionellt hönsnät och bärnät som tak. Ett par gånger brakade taket och tog med sig delar av väggarna när det blev för mycket snö på nättaket. Snön bet sig fast i bärnätet och gick nästan inte att ta bort - och det gickfort - det räckte med en natt med tung blöt Stockholmssnö så brakade det! När sedan en räv lyckades gräva sig in och mumsa i sig de flesta av våra djur så tog vi tag i det hela och gjorde en inbrottssäker hönsgård?! Tror vi i alla fall. Genom nätet kommer i alla fall inga objudna!

Vi byggde ramar i 2"x4" och satte fyrkantsnät av tjock tråd och med små maskor. Dessa ramar har sedan ställts på mur som går minst 30 cm ner i marken och dessutom utvikt nät i underkant. Det gamla hönsnätet spändes nu ordentligt i taket - och det nätet går att rensa bort snön ifrån så det inte blir för tungt. Ett par vintrar har vi nu klarat utan minsta påverkan på gården.

Hönsgården är minst 50 kvm och vi har max ett 10-tal höns. Några kvadrat är under tak så hönsen törs sig ut även om vädret är sämre.

Föda

Huvudfödan till hönsen är en blandning av havre och korn. Oftast har det blivit krossad säd, eftersom den foderautomat vi byggt håller kvar det bättre än hel säd. På hösten får den en hel del äpplen också, sen förekommer morötter, blomkål, broccoli och annat grönt som blir över i hushållet.
Färskt vatten och snäckskal har de också alltid.

Kycklingar

Att ha kycklingar är bland det enklaste och roligaste man kan ha!
Ser man bara till att hönan får ägg som börjar ruvas samtidigt och att man tar bort de ägg som andra hönor stoppar dit undr tiden så klarar hönan resten själv! Plötsligt en dag hör man små pip under henne och ett par dagar senare börjar de små komma fram! Så spännande att få se hur många det blivit och se deras färger. Minst 90% av våra Åsbokycklingar är viltfärgade, d.v.s. randiga i gult och brunt - så som vilda hönsfåglars kycklingar ser ut. Sen får vi någon enstaka gul och någon svart. Åsbohönor kan också få gula kycklingar med alla möjliga prickar och fläckar, men de kan även vara t.ex grå.

När alla kycklingar är kläckta visar hönan dem vad de kan äta och dricka. Då brukar vi tycka det är kul och bra att ge de små lite undulatfrö, de passar de små kycklignarna så bra i storlek. Om undulatfröerna serveras öppet på golvet tar de slut på nolltid och kycklingarna får inte så mycket - de större hönsen tar för sig... Det löser vi ofta genom att stänga in hönan och kycklingarna i en liten bur av kompostgaller i hönshuset. Kycklingarna kan då springa in och ut och träffa de andra hönorna och ändå ha sin "fin"mat i fred tillsammans med mammma. Hönan blir också kvar i gruppen och man slipper de problem som kan uppstå när en höna ska tillbaka in i sin flock.
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2016-03-02