Råffe o Nisse
Råffe och Nisse, sommar 2021

Våra dansk-svenska gårdshundar

Här hos oss bor Björkils Rådig Rålf - Råffe till vardags, hans son Myntagårdens Nils af Rådige Rålf, kallad Nisse och Adorados Farina eller Frida.

Råffe är utställd med excellent som unghund och HD-röntgad A. Han är en härlig hund som trivs lika bra i stan som på landet. Han är både en typisk stadshund som åker tunnelbana och kissar på lyktstolpar och en landet-hund som lever sida vid sida med katter, höns och får.
Han har provat på barnhunt - vi fick åka till Norge för att prova, men hoppas det ska bli stort även i Sverige. Både Nosework och Viltspår har han också testat och så får han vara med på jakt ibland. Jakten är nog det roligaste han vet.

Nisse är röngad HD B = normala höftleder. Han har ännu inte varit på utställning, men det kommer. Viltspår tycker han om, men den svaga länken i ekipaget är matten;-). Hon får öva lite till.

Frida är än så länge en busig unghund, utställd med bra resultat på ett par valutställningar och very good på sin första utställning efter 18 månaders ålder. Under hösten väntar HD-röntgen, men på en tik bör man passa in det mellan två löp och nu (när det är mellan två löp) kan man inte boka tid för veterinären har inget schema för hösten ännu. Hon har provat på viltspår och är väldigt stolt när hon hittat sin klöv. Vår Råffe (född 2016) är väldigt duktig med hönsen och katterna men gässen har han lite respekt för!

Nisse (född 2020) är vår bondgårdshund - han vill alltid med på djurrundorna, både morgon och kväll. Fåren är nog hans favoriter bland de andra djuren. När han var tre månader gammal tog han en ungtupp, men nu vet han bättre.

Frida är vår lilla busa - det händer alltid något kring henne. Nu för tiden har vi foppatofflor överallt i trädgården, för Frida tar med sig en och slår på killarna för att de ska leka med henne. Hennes favoritdjur på gården är Bosse & Nisse - de tål vilken behandling som helst från henne, hon tuggar på dem och de låter henne hållas!
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2023-07-30