Saga
Hela flocken, sommar 2015

Våra åsbohöns

Våren 2004 hade en av våra dvärgkochinhönor ruvat på tomma ägg i flera månader. Ce tyckte synd om henne och vill ha ut henne från redet, men det verkade omöjligt med mindre än att det blev kycklingar. Efter bara ett år med dvärgkochin hade vi insett att det inte var den rasen vi ville ha - det var en lantrashöna vi ville ha här hemma.

Efter kontakt med Svenska Lanthönsklubben fick vi tillstånd att kläcka fram Åsbohöns under vår dvärgkochinhöna (ett sånt tillstånd skulle man säkert inte få idag). Ce och Tuva åkte och hämtade ägg hos Marika i Haninge och en andra uppsättning ägg kom (efter en natt på Stadshotellet i Växjö) med tåg från Johan. Dessa två kullar är grunden till den flock vi har än idag.

Tuppen Adam från Johan var vår alfatupp i 10 år! Hans son Bosse blev inte långlivad här, han var för maskulin, gol som en galning och var för hård mot hönorna då han fick chansen hos en annan familj. Idag har Adams sonson Ceasar tagit över, men han är inte alls så magnifik som Adam, vi får se hur han utvecklas. Ceasar fick i juni 2015 flytta med två hönor. Nu har vi tuppen D på tillväxt...

En enda gång under dessa år har vi tagit in ett djur utifrån - det var hönan Blå som Tuva köpte från Jan-Olof i Strängnäs. Med hönan Blås inträde i flocken fick vi långsamt in mer och mer blått - dock kom räven och tog allt blått - och även de enda två svarta hönorna vi hade, i en attack i november 2012.
Så nu är flocken mest brun, men så många varianter det ändå finns!
Vill du se fler bilder på våra Åsbohöns?


Varje vår låter vi några hönor ruva fram kycklingar, dels för att hela tiden ha tillskott till vår egen flock, men också för att kunna bidra till att nya genbanker bildas.
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2016-03-02