Höns
Hela flocken, sommar 2015

Våra höns

Sedan 2004 har vi haft Åsbohöns. 2020 i samband med pandemin flyttade hönsen till Stora Smedstorp i Nyköping. Där fanns det plats för fler och 2023 fick även Gammalsvenska dvärgar flytta in.

Våra åsbohöns

Våren 2004 hade en av våra dvärgkochinhönor ruvat på tomma ägg i flera månader. Ce tyckte synd om henne och vill ha ut henne från redet, men det verkade omöjligt med mindre än att det blev kycklingar. Efter bara ett år med dvärgkochin hade vi insett att det inte var den rasen vi ville ha - det var en lantrashöna vi ville ha här hemma.

Efter kontakt med Svenska Lanthönsklubben fick vi tillstånd att kläcka fram Åsbohöns under vår dvärgkochinhöna (ett sånt tillstånd skulle man säkert inte få idag). Ce och Tuva åkte och hämtade ägg hos Marika i Haninge och en andra uppsättning ägg kom (efter en natt på Stadshotellet i Växjö) med tåg från Johan. Dessa två kullar är grunden till den flock vi har än idag.

Tuppen Adam från Johan var vår alfatupp i 10 år! Hans son Bosse blev inte långlivad här, han var för maskulin, gol som en galning och var för hård mot hönorna då han fick chansen hos en annan familj. Idag har Adams sonson Ceasar tagit över, men han är inte alls så magnifik som Adam, vi får se hur han utvecklas. Ceasar fick i juni 2015 flytta med två hönor. Tuppen D hann bli en David, men inte mycket mer... Eric blev kvar några år, innan hans son Fredric tog över. Fredric var den tupp som fick blir "torpare" efter att ha vuxit upp i storstan.

En enda gång under dessa år har vi tagit in ett djur utifrån - det var hönan Blå som Tuva köpte från Jan-Olof i Strängnäs. Med hönan Blås inträde i flocken fick vi långsamt in mer och mer blått - dock kom räven och tog allt blått - och även de enda två svarta hönorna vi hade, i en attack i november 2012.
Så under många år hade vi mest bruna djur i flocken. Men det finns så många varianter ändå! Efter några år kom det fram lite grått(blått) igen och vi behöll bl.a en blå tupp, Ingvar. Det gjorde att det nästan blev för mycket av det goda - därför fick Ingvar flytta - han var i övrigt en mycket bra tupp. Även svart har kommit tillbaka - dock bara på en enda höna, men har vi tur är det en svart hönkyckling på tillväxt just nu.

Vill du se fler bilder på våra Åsbohöns?


Varje vår låter vi några hönor ruva fram kycklingar, dels för att hela tiden ha tillskott till vår egen flock, men också för att kunna bidra till att nya genbanker bildas.

Alfatupparna

Genom åren har många hönor och tuppar hunnit finns i vår flock. De vi har bäst kolla på är våra Alfatuppar.
 • Adam - bodde som ägg på Växjö Stadshotell på sin resa från Johan på Ljungdala till oss i Hägersten. Han blev kvar hos oss i 10 år. (2004-2013).
 • Bosse - (2013-2014)
 • Ceasar - ja, han stavades så ;-) (2014-2015)
 • David - (2015)
 • Eric - (2016-2019)
 • Fredric - röd tupp (2019-2021)
 • Gunnar - dog i hökattack (2020-2021)
 • Harald - dog knall och fall med lila kam (2020- 2021)
 • Ingvar - (2020-2023) Såld till Kulturlandskaparna tillsammans med en höna.
 • Karl-Oskar (2019 - "import" från Johan) som bott i Tindras hönshus. När han konkurrerades ut av sonen Joar våren 2023 fick han ta över i "mitt" hönshus. (2019-febr/mars 2023 i Tindras hönshus, därefter i "mitt".) I augusti -23 flyttar Karl-Oskar med tre hönor och tre kycklingar till nytt boende för att bli en ny genbank i Dalarna.
 • Joar - (2023-20xx) I augusti flyttar alla Åsbohöns ihop i ett hönshus och Joar blir alfatupp för hela gänget. Minst två, troligen tre eller fyra spännnade ungtuppar kommer få gå kvar.


 • En annan profil, utan för alfabetssystemet var hjälte-Bobby som fanns i Tindras hönshus 2019-2020, fick sitt till-namn i februari 2019 sedan han slagits mot en duvhökshona, men han förlorade fighten mot räven tre månader senare ;-(.
  © Etavo, om ej annat anges.
  Senast uppdaterad 2016-03-02