Familjen Egman

Julgranar

Djuren på Torpet

Hem

Gotlandskaniner - våra kullar

Våra Gotlandskaniner går under namnet Gullbodas.

Andra året med kaniner tog vi två kullar. Putte var pappa till båda två och systrarna Vilda och Ella var mammorna. Vilda fick 5 ungar och Ella 7. Av Ellas sju "råkade" Tintin bli kvar... och han visade sig bli en underbart trevlig och social kanin. Vilda fick många roliga färger på sina ungar, en madagaskar, en nästan helt vit med någon enstaka prick, en som vit med svart prickar, en vit med gula prickar och kullens enda hane - en gul/blå-tigrerad som hon själv. Ellas kull blev två helsvarta killar, och fem vita med svarta prickar (2 hanar och 3 honor)

Tredje året tog vi en kull på Vilda och Putte, det blev fem ungar igen, men andra färger än första gången. Det blev tre tigrerade(gul/blå), en madagaskar och en madagaskarbrokig. En av de tigrerade var hane, resten honor.
Tintin fick bli pappa till 10 ungar tillsammans med Tussilago på Aspuddsparken.

2014, vårt tredje år med kaninungar och fjärde året med kaniner, fick Vilda och Putte ytterligare en kull, nu med 7 ungar och en för oss helt ny färg dök upp, sallander. Återigen var det en blandad kull färgmässigt, två madagaskarbrokiga, en madagaskar, en nästan vit med grå nos och tre sallander! Fyra hanar och tre honor.

2015 funderade vi på tre kullar, men bestämde oss för att låta Vilda få "vila" denna säsong.
Först ut var Tintin och Hilda. Hilda fick sina ungar den 18 mars, den 2 april tittade de försiktigt ut ur boet första gången. Fyra svartbrokiga(tre honor och en hane) och en tricolor. De var tidigt ur boet och jag tror inte att tricoloren var riktigt mogen för att lämna boet. Den dog dygnet efter att de tittat ut.

Gertie gick sina ungar den 3/4, 10 st, men hon hade nog blivit störd för 6 ungar lågt snygg nedbäddade i boet och de fyra övriga var utspridda i buren. Ett par av dem var väldigt små. Efter en vecka var det bara sex levande kvar, men de utvecklades alla bra, en viltgul hona, en gulbrokig hona och fyra gulbrokiga hanar.
Det här var första gången vi förlorade kaniungar (i alla fall som vi vet om) och då dör hela fem stycken!

Färger på Gotlandskaniner

Eftersom Gotlandskaniner är lantrasdjur så färgavlar man inte på dem. Det innebär att de kan bli nästan vilka färger som helst och en massa blandningar av färgerna. De färger jag anger här uppe är alltså inte "rena" färger utan de är ett försök att beskriva hur de ser ut. Föreningen Gotlandskaninen har tagit fram en färgatlas för att hjälpa oss genbanker (uppfödare av Gotlandskaniner) att beskriva färgerna någorlunda lika.
© Etavo, om ej annat anges.
Senast uppdaterad 2016-03-02